Radio streaming

streamingLive streaming usluga je prvenstveno namjenjena radio postajama koje žele svoj program emitirati i na Internetu, te na taj naćin omogučiti posjetiteljima svojih internet stranica (na kojima bi bio postavljen link) slušanje programa s bilo kojeg mjesta na svijetu. Tehnologija streaminga koju koristimo je SHOUTCAST tvrtke Nullsoft. Radi se o tehnologiji koja je zbog svoje pristupačnosti i činjenici da je podržavaju najpopularniji playeri koji se nalaze u gotovo svim računalima (Windows Media Player, Winamp, iTunes, XMMS…) opće prihvaćena od strane broadcasting medija. Novost u našim streaming paketima je statistika pristupa/prometa po paketu. Svaki korisnik dobiva pristupne podatke sigurnim stranicama na kojima može provjeriti mjesečno izviješće stanja na svom računu.

Tehnički preduvjeti
Za emitiranje radijskog programa preko Interneta potrebno Vam je računalo sa stalnom vezom na internet (minimalno ISDN a po mogućnosti ADSL) sa Windows operativnim sustavom minimalnih karakteristika P III / 512 MB RAM / Zvučna kartica / Radio tuner kartica (opcija). Računalo boljih karakteristika ne mora nužno biti rezervirano samo za streaming, dakle možete ga koristiti i za uobičajene uredske poslove. Audio signal (radijski program) u streaming koder se dovodi ili tunerom ugrađenim u računalo ili preko „vanjskog“ radio prijemnika. S obzirom da se računalo ne smije gasiti ni resetirati (jer se onda prekida i slanje programa na server) preporučamo korištenje besprekidnog napajanja (UPS) koje će osigurati nesmetan rad računala u slučaju nestanka struje ili pada napona.

Kvaliteta streaminga (zvuka)
Program je moguće emitirati MONO ili STEREO (24 kbps– 96 kbps – veće brzine po dogovoru).
Bitno je napomenuti da STEREO varijanta zauzima skoro dvostruko veći bandwith.
Dakle, u praksi to znači da ukoliko želite STEREO streaming, dobro je odabrati veći bitrate (kbps), kako bi kvaliteta zvuka bila zadovoljavajuća s obzirom da STEREO zauzima više bandwitha nego MONO (32 kbps STEREO zvuči lošije nego 32 kbps MONO).

U računalo instaliramo dva programa*
Shoutcast server plugin za winamp – zadužen za slanje programa na server i
Radio Toolbox 1.1.1 – program za grafički prikaz slušatelja i statističko logiranje posjeta (slušanja)
Večina programa za emitiranje i/ili produkciju zvuka imaju integriran streaming server tako da postoji mogučnost da neće biti potrebna instalacija dodatnih software-skih riješenja.

Način plaćanja / obračun
Streaming usluga se naplaćuje unaprijed za tekući mjesec na jedan od dva načina, po broju slušatelja – maksimalni broj slušatelja koji u isto vrijeme mogu slušati Vaš program bez obzira na potrošenu količinu podataka ili odabirom jednog od naših ponuđenih paketa koji imaju definiran maksimalni broj slušatelja i bandwith.
Cijena jednog slušatelja se definira kvalitetom streaminga (zvuka) dok u paketima odabirete kvalitetu streaminga imajući u vidu da veći bitrate znači bolji zvuk ali i veću potrošnju bandwitha (GB).
Za oba načina obračuna plaćaju se i početni troškovi instalacije i konfiguracije računalnih programa u iznosu od 350 Kn+PDV (jednokratno)